Ajankohtaista

Tilaa syöte syöte Ajankohtaista
Syötteen kokonainen osoite. 2 min 19 s sitten

Elämän Liekki –palkinto keravalaiselle Hilkka Suorttille

Ti, 17/10/2017 - 14:30
17/10/2017 - 14:30

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos luovutti 16.10.2017 Elämän Liekki –palkinnon rivitalon tulipalotilanteessa esimerkillisesti ja neuvokkaasti toimineelle Hilkka Suortille, jonka oikeaoppiset, nopeat ja varmat toimet pelastivat naapurin tulipalon keskeltä. Tämän lisäksi Suortti huolehti talosta ulos myös muut asukkaat, joita oli yhteensä yhdeksän.

 

Tilanne tapahtui Keravalla 8.9.2017 iltapäivällä. Suortti havaitsi, että naapurin palovaroitin hälytytti. Hän meni ikkunaan katsomaan, ja havaitsi, että naapurin ikkunasta tuli savua. Tämän jälkeen hän juoksi iäkkään naapurinsa tykö ja veti hänet ulos. Naapuri yritti palata hakemaan kenkiään, mutta Suortti haki hänet väkisin ulos uudelleen. Ilman Suortin määrätietoista ja rohkeaa toimintaa, naapuri olisi todennäköisesti menehtynyt.

Palo oli saanut alkunsa keittiöstä, jossa hellan päällä ollut palava materiaali oli syttynyt. Ilman toimivaa palovaroitinta, Suortti ei todennäköisesti olisi havainnut tulipaloa ajoissa. Suortti olikin noin kuukautta aiemmin käynyt puolisonsa Jyrki Lahden kanssa tarkastamassa naapurin palovaroittimen toiminnan. Heille molemmille yhteisöllisyys ja muista huolehtiminen tulee selkäytimestä. Se on luonnollinen tapa elää ja toimia, kertoo Suortti, joka on joskus ollut myös saavana osapuolena kun apua on tarvittu.

Sekä Suortti että Lahti toivovat, että naapurusto välittäisi enemmän kanssaihmisistään ja kävisi vaikka välillä kyselemässä kuulumisia, etenkin jos naapurin tilanne arveluttaa. Huoli etenkin heikommin pärjäävien ikä-ihmisten osalta on suuri, kun väestö ikääntyy ja varovaisuus etenkin sähkölaitteiden käytössä saattaa unohtua.

Pelastusjohtaja Jyrki Landstedt ojensi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen puolesta Elämän Liekki  kunniakirjan ja -palkinnon ansiokkaasti ja epäitsekkäästi toimineelle Hilkka Suorttille.  

 

Muistathan: 

Vain toimiva palovaroitin voi pelastaa henkiä.

Hellan päällä tai läheisyydessä ei pidä säilyttää palavaa materiaalia.

Pidä sammutuspeitto helposti saatavilla.

Älä jätä sähkölaitetta päälle tai kynttilöitä palamaan, jos poistut tilasta

 

Jos sinulla on huoli ikäihmisen pärjäämisestä, ota yhteyttä kunnan vanhuspalveluihin.

-         

Tuusula

-         

Järvenpää

-         

Kerava

-         

Hyvinkää

-         

Nurmijärvi

-         

Mäntsälä

-         

Pornainen

 

 

 

Pelastuslaitos muisti sotaorpoja

Ma, 09/10/2017 - 07:50
09/10/2017 - 07:50

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kunnioitti satavuotiasta Suomea Pääkaupunkiseudun sotaorvot ry:n Vantaan alueryhmän kanssa keskustelemalla ryhmän tapaamisessa oman kodin turvallisuudesta. Turvallisuuskouluttajat toivat esille vinkkejä oman kodin turvallisuuden lisäämiseksi niin omien toimintatapojen kuin erilaisten turvalaitteiden käytön avulla. Osallistujia kiinnosti erityisesti polttopuiden säilytys, pelastuslaitoksen vanhustenhuollon yhteistyö sekä kerrostalohuoneistosta poistuminen, kun rappukäytävässä on savua.

 

Pelastuslaitos lahjoitti tilaisuuteen osallistujille 10 vuoden pattereilla varustetut palovaroittimet ja liesivahdit.

Sotaorvot ovat kokeneet Suomen itsenäistymisen rankimmalla mahdollisella tavalla, kun oma isä, äiti tai molemmat ovat menehtyneet vuosien 1939–45 sotien aikana. Jäsenten keski-ikä on nyt noin 80 vuotta ja heitä oli alun perin Suomessa noin 50 000. Tällä hetkellä lukumäärä on noin 15 000.

Vinkkejä oman kodin turvallisuudesta:

Pientalon paloturvallisuusopas

Kerrostalon paloturvallisuusopas

Asuinhuoneiston paloturvallisuusopas

 

 

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos harjoittelee Vantaalla viikoilla 37 ja 38

Ke, 13/09/2017 - 09:43
13/09/2017 - 09:43

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos harjoittelee Varian Ojahaan toimipisteessä perjantaina 15.9. iltapäivällä ja Vuosaaren satamaradan tunnelissa viikoilla 37–38. Viikolla 37 tutustutaan tunnelialueeseen ja varsinaiset harjoituspäivät ovat 18.- 21.9 klo 10 - 13.

Variassa harjoituksen tarkoitus on testata ennakoivan pelastustyön palvelumallin prototyyppiä käytännön tilanteessa ja opiskelijat suorittavat samalla poistumisharjoituksen.

Harjoittelualueet VUOLI-tunnelissa ovat Hakunila, Kaskela, Kuninkaanmäki, Päiväkumpu ja Myras ja aiheina on toiminta maanalaisissa tiloissa, johtaminen, yhteistoiminta, paikantaminen, savunpoisto ja vedensyöttö.

Molemmissa harjoituksissa käytetään teatterisavua, joka ei ole vaarallista. 

 

Lisätietoa harjoituksesta:
Vuoli-tunneli: palomestari Ari Koivu 040 527 4417 ari.koivu@ku-pelastus.fi
Varia: tilannepäällikkö Ilkka Heinonen 040 7794863, ilkka.heinonen@vantaa.fi

Pientalojen omavalvonta 2017

Ma, 11/09/2017 - 12:43
11/09/2017 - 12:43

Nyt on aika tarkastaa oman asunnon ja omien toimintatapojen paloturvallisuus. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos lähettää noin neljälletuhannelle pientaloasukkaalle kirjeen, jossa on ohjeet tarkastuksen tekemiseen ja lomakkeen palauttamiseen. 

Lue lisää omavalvonnasta ja tarkasta kuuluuko asuntoalueesi tänä vuonna tarkastettavien ryhmään:

Vaikka virallista kirjettä ei postilaatikkoon tänä vuonna saapuisi, voi kodin turvallisuutta arvioida kätevästi netissä. Klikkaa linkkiä ja paranna turvallisuutta hetkessä pelastuslaitoksen laatiman kodin paloturvallisuustarkastuksen avulla!

Kodin paloturvallisuustarkastus - Pientalo

 

Kodin paloturvallisuustarkastus - Kerrostalohuoneisto

Avoimet ovet Kerava-Tuusulan uudella paloasemalla 2.9.

To, 17/08/2017 - 08:10
17/08/2017 - 08:10

Keravan ja Tuusulan uudella yhteisellä paloasemalla on kaikille kiinnostuneille ovet avoinna lauantaina 2.9. klo 10–14 osoitteessa Palokulmankuja 2, 04340 Tuusula (Kulloontien varressa, osoite ei vielä löydy karttapalveluista).

Tavattavissa on palomiehiä, ensihoitajia ja turvallisuusalan asiantuntijoita sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta että vapaapalokunnasta. Virtuaalisammuttimella voit kokeilla, miten tulipalon sammuttaminen sinulta onnistuisi.

Tarjolla on kahvia, mehua ja pullaa.

Tervetuloa koko perheen kera tutustumaan toimintaamme ja tiloihimme!

Taustaa:

Uudella paloasemalla työskentelee 24/7 tusinan verran pelastusalan työntekijöitä sekä lisäksi turvallisuusalan henkilöstöä kuten palotarkastajia ja turvallisuuskouluttaja. Yhteensä henkilöstöä on noin 60. Samassa rakennuksessa toimii Tuusulan VPK.  Toiminta on siirtynyt tiloihin tällä viikolla.

Kalusto siirtyi pääosin Tuusulan ja Keravan vanhoilta paloasemilta, mutta uutena tuli ns. raskaspelastusauto. Välineistöä on erilaisiin pelastustarpeisiin kuten vesi- ja maastopelastamiseen sekä haitallisten ja vahingollisten aineiden torjuntaan. Letkuhuoltoa varten on nykyaikainen koneisto ja letkutorni on lähinnä maamerkki ja harjoitteluväline, toteaa pelastusjohtaja Jyrki Landstedt.  

Aseman suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota työturvallisuuteen ja sitä myöden siisteyteen ja puhtauteen. Landstedt kertoo, että likaisia välineitä ja laitteita ei tuoda lainkaan puhtaisiin tiloihin, vaan ne huolletaan niille varatuissa tiloissa.

Paloaseman pääurakoitsijana oli Varte Oy ja pääsuunnittelijana PR-Arkkitehdit Oy. 

Tilastoja Keravan ja Tuusulan alueilta vuodelta 2016:

Asukasmäärä Tuusula 28 558, Kerava 35 551*

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella oli hälytyksiä yhteensä 7114, joista Keravan alueella 482 ja Tuusulan alueella 524. Keravalla sammutustehtäviä 201 ja muita pelastustehtäviä 281 ja Tuusulassa vastaavat luvut olivat 160 ja 364. 

"Ei superloikkia, vaan pienin askelin"

Pe, 03/03/2017 - 10:32
03/03/2017 - 10:32

 

 

 

 

 

 

 

Jyrki Landstedt valittiin Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajaksi. Aiemmin hän työskenteli samassa talossa pelastuspäällikkönä.

 

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtajaksi valittu Jyrki Landstedt kertoo saavansa johdettavakseen hyvässä kunnossa olevan talon. Siksi mitään isompia linjamuutoksia ei ole luvassa. Hän aikoo kuitenkin johtaa laitosta yhä enemmän selvitetyn tiedon varassa.

 

 

"Seison vankasti sen takana, että pelastuslaitosta tulee johtaa yhä enemmän selvitettyjen tietojen varassa. Tiedolla johtaminen on mainittu tärkeänä asiana myös valmisteltavana olevassa pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksessä", Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen (KUP) pelastusjohtajaksi valittu Jyrki Landstedt sanoo.
Hänen mukaansa tietoa on jo kerättykin mutta sitä ei ole hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla.

Landstedtin mukaan KUP kestää vertailun minkä tahansa pelastuslaitoksen kanssa niin kustannustehokkuuden kuin työhyvinvoinnin mittareilla mitattuna. Siksi mitään isompia linjamuutoksia ei ole tarpeen tehdä.
"En muutenkaan usko mihinkään harvoin tehtäviin superloikkiin, vaan usein otettaviin pieniin askeliin. Viilataan sieltä täältä vähän ja hyvästä voidaan saada parempi. Asiat eivät muutu sormia napsauttamalla."

 

Keskusteleva ilmapiiri

 

Landstedt kehuu edeltäjänsä Pekka Vänskän aikana pelastuslaitokselle kehittynyttä keskustelevaa kulttuuria.
"Palavereissa ja johtoryhmässä on keskusteleva ilmapiiri. Kaikki tekevät kaikkea. Voidaan sanoa, että olemme hallinnon moniosaajia - jos joku on poissa, pystymme paikkaamaan toisiamme."
Keskustelu toimii myös työntekijöiden suuntaan, vaikkei sopimisoikeutta olekaan. Pelastuslaitoksen johto tapaa henkilöstöjärjestöt kerran kuussa.
"Kun meillä on epävirallinen foorumi, voimme kattaa kaikille kupit pöytään. Emme päätä mitään mutta keskustelemme avoimesti. Jos olemme yhtä mieltä asioista, voimme viedä asioita omia reittejämme eteenpäin. Silloin on paremmat mahdollisuudet onnistua. Tämä on KUP:n kulttuuri, jota arvostan."

 

Mutkia muutoksessa

 

Iso muutos odottaa reilun puolentoista vuoden päässä. Suomeen on määrä perustaa 18 sote-aluetta, joiden mukaisesti pelastuslaitostenkin tulisi mukautua. Uudellamaalla muutos on näkyvin, kun Helsingin -, Itä-, Keski- ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitosten on määrä yhdistyä.
Pelastuslaitosten isäntäkunnat ovat kaikki esittäneet halunsa jatkaa vanhalla mallilla.
"Vantaan kaupungin ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen linja on koko ajan ollut, että jos sote menee viiteen alueeseen, tulee pelastuslaitosten mennä mukaan mutta jos sotesta tulee 18 aluetta käsittävä kuten on päätetty, tulisi laitosten määrä säilyttää ennallaan, koska tällöin uudistus hyödyttää pelastustoimea kovin vähän."

Landstedt katsoo varauksella uudistuksen aikataulua. Kiire tulee. Hän on kuitenkin sitä mieltä että Suomi tarvitsee muutoksia, jotta sen taloudelle ei käy huonosti.
"Tavoiteltu muutos on kuitenkin niin suuri, ettei siihen yksi hallituskausi riitä. Siksi muutoksesta olisi saatava kaikille puolueille yhteinen näkemys. Demokratialla tehden loppuu aika ja kompromissi ei välttämättä palvele lopputulosta."

 

Pelastustoimi kärkenä

 

Jossain yhteyksissä pelastustoimen on sanottu menevän soteen ensihoito edellä. Landstedtin mielestä se on vaalislogan.
"Pelastustoimi menee soteen pelastustoimi edellä mutta näemme silti ensihoidon palvelut keskeisenä tehtävänämme. Meillä on ensihoidon osaamista ja ensihoidolla ja pelastustoimella on monenlaista synergiaetua."

Pelastustoimen sote-reppuun on pakattava myös varautuminen.
"Keski-Uudenmaan alueella olemme tukeneet kuntia isoihin katastrofeihin varautumisessa. Vaikka maakuntaan menisimmekin, on varautumistoimintaa silti jatkettava. Mitä paremmin kunta pystyy toimimaan laajamittaisessa katastrofissa, sitä paremmin se hoituu pelastustoimeltakin."

Jyrki Landstedt astuu pelastusjohtajan virkaan 10.3. Työ on tuttua, hän on tehnyt sitä jo sijaisenakin.
"Yksin en kuitenkaan töitä tee. Pääasiassa henkilöstö tekee työn ja tuloksen, joista itse pääsen nauttimaan."

Teksti Marko Partanen

Ilotulitteiden käytölle alueellisia rajoituksia

To, 29/12/2016 - 12:33
29/12/2016 - 12:33

Ilotulitteiden käyttöä on Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella rajoitettu Vantaan Kuninkaalassa Tikkurila Oyj:n Vantaan toimipaikan läheisyydessä. Rajoituksen perusteena on toimipaikassa varastoitavat palavat kemikaalit, joiden syttymisriski halutaan pitää mahdollisimman pienenä. Toimipisteessä syttynyt tulipalo voi aiheuttaa vakavaa vaaraa lähialueelle. Ilotulitteiden käyttö rajoitusalueella on rangaistavaa ja kieltoa valvoo poliisi.

Ajoittain kuntiin ja pelastuslaitokselle toimitetaan pyyntöjä ilotulitteiden käytön laajemmille kielloille. Voimassa olevan lainsäädännön mukaan alueen pelastusviranomaisella on toimivalta rajoittaa ilotulitteiden käyttöä vain erityisen vaaran perusteella rajatulla alueella. Ilotulitteiden käytön sääntelyä koskevat päätökset ovat poliittisia. Sääntelyyn vaikuttaminen on mahdollista demokraattisin keinoin kuten kansalaisaloitteella.

Rajoitusalueet pääkaupunkiseudulla

Alla olevaan luetteloon on koottu pääkaupunkiseudun ja lähialueiden (Helsingin pelastuslaitos, Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos) voimassa olevat rajoitukset ilotulitteiden käytölle.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Keravanjoen, Jokiniementien, Heidehofintien, Tikkurilan maalitehtaan lounaispuolella ilmansuunnassa kaakko-luode kulkevan kevyen liikenteen väylän sekä rautatien väliin jäävällä alueella. Mainitut kadut sekä Keravanjoki kuuluvat alueisiin, joilla käyttö on kielletty.

Lisätiedot: vanhempi palotarkastaja Kari Telaranta (09) 8394 0243, kari.telaranta (at) vantaa.fi

Helsingin pelastuslaitos

• Ydinkeskustan alue, joka sisältää seuraavat katualueet: Yliopistokatu – Mikonkatu – Rautatientori – Asema- ja Elielinaukio – Postikuja – Mannerheiminaukio – Paasikivenaukio – Salomonkatu – Narinkkatori – Simonkatu – Mannerheimintie – Erottaja – Eteläesplanadi – Kauppatori – Mariankatu – Aleksanterinkatu – Senaatintori
• Oulunkylän ostoskeskus
• Ylä-Malmin tori
• Pihlajamäen ostoskeskus
• Ala-Malmin tori
• Töölöntori
• Vanha kirkkopuisto (nk. ruttopuisto)
• Maatullinaukio
• Kontulan ostoskeskus
• Itäkeskuksen kauppakeskus ja Tallinnan aukio
• Helsingin Kauppahallin tausta-alue pysäköintialueineen
• Sinebrychoffin puistoalue
• Kaisaniemen ja Kaivopuiston puistoalueet
• Kannelmäen Sitratorin, Nuorisotalon ja Kannelmäen asema-alueet
• Malminkartanon aukio ja Malminkartanon asema-alueet
• Vaasan aukion alue
• Hakaniemen tori ja Ympyrätalon alue
• Suomi 100 –avajaistapahtuman tapahtuma-alue

Lisätiedot: www.hel.fi/pel (tiedote tulossa lähiaikoina)

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Ei rajoituksia.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

• Teollisuusalueet
• Rakennusten läheisyys
• Hanko: keskustan alue (sallittu vain Itäsataman monumentilla)
• Lohja: Sammatissa rajoitus 300 m säteellä kirkosta
• Raasepori: Karjaan rautatieaseman lähistö. Tammisaari, keskustan alue (sallittu vain alueilla Södra Viken, Ormnäs strand, Knipnäs strand, Handelshamnen, Stallörsparken).

Lisätiedot: www.lup.fi

Lisätietoja ilotulitteiden turvallisesta käyttämisestä TÄÄLTÄ.

Näe 100-vuotias Suomi omin silmin

Ke, 28/12/2016 - 08:35
28/12/2016 - 08:35

Suomi 100 vuotta turvallisesti ala, sillä tavalla onnen tinat vala.
Myös kohtuudella skumppaa ota.

Jos ilotulitteita ammut, silmät suojaa omat sekä lapset somat. 

Tervapatojen kaatuminen estä,
rakennus ei tulen tuomaa paloa kestä.
Toivomme  terveyttä, turvaa ja tukea,
ne on sanat joihin tulevan vuoden haluamme pukea.

Onnea 100-vuotiaalle Suomelle
ja Sinulle Hyvää Uutta Vuotta 2017.

JH.

Lisätietoa ilotulitteiden turvallisesta käytöstä TÄÄLTÄ.

Poliisi varoittaa valepalotarkastajasta Helsingissä

Ti, 20/12/2016 - 08:18
20/12/2016 - 08:18

Helsingin poliisille on tehty rikosilmoitus, jonka mukaan palotarkastajaksi esittäytynyt mies oli tunkeutunut väkisin vanhemman rouvan asuntoon Helsingin Meilahdessa maanantaina 21.11.2016. (Linkki poliisin tiedotteeseen)

Palotarkastajina esiintyvistä huijareista on ilmoitettu poliisille myös aiemmin elokuun ja syyskuun aikana Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella Hyvinkäällä ja Länsi-Vantaalla. (Linkki pelastuslaitoksen tiedotteeseen)

Pelastusviranomainen muistuttaa, että epäilyttävältä vaikuttavia ihmisiä ei kannata päästää omaan kotiin. Palotarkastuksia suorittava pelastusviranomainen pukeutuu virkapukuun ja osoittaa henkilöllisyytensä pelastusviranomaisen henkilökortilla.

Pelastusviranomaiseksi esittäytyvän henkilön pyrkiessä asuntoosi, pyydä aina esittämään pelastusviranomaisen henkilökortti, ennen henkilön päästämistä sisälle.

Jos tilanne vaikuttaa epäilyttävältä, voi olla yhteydessä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen tilannekeskukseen 09-8394 0000. Kiireellisissä ja uhkaavissa tapauksissa tulee soittaa suoraan yleiseen hätänumeroon 112. 

Huijarien toiminnasta kannattaa kertoa iäkkäämmille läheisille, jotka eivät välttämättä seuraa uutisointia.

Ajankohtaista tietoa pientalojen omavalvonnasta ja pelastuslaitoksen lähettämistä muistutuskirjeistä

Ke, 07/12/2016 - 15:11
07/12/2016 - 15:11

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos on lähettänyt muistutuskirjeitä syksyn 2016 aikana omavalvonnan kohteina olleille pientalokiinteistöille seuraavilla alueilla: 

 • 01300 Vantaa (Tikkurila)
 • 01360 Vantaa (Koivukylä-Havukoski)
 • 01400 Vantaa (Rekola)
 • 01610 Vantaa (Kaivoksela)
 • 01650 Vantaa (Vapaala)
 • 01660 Vantaa (Varisto)
 • 04200 Kerava (Kerava Keskus)
 • 04420 Järvenpää (Kyrölä)

Palautetut lomakkeet käsitellään alueittain ja ne kirjautuvat pelastuslaitoksen järjestelmään viiveellä, joten muistutuskirjeen saaneiden joukossa saattaa olla kiinteistöjä, jotka ovat jo palauttaneet lomakkeen. Lisäksi postitse palautettujen lomakkeiden toimitusajoissa on havaittu valvonta-alueilla pitkiäkin viiveitä, joka osaltaan vaikuttaa aiheettomien muistutuskirjeiden lähettämiseen.

Mikäli omavalvontalomake on palautettu ennen muistutuskirjeen saapumista, on kirje aiheeton eikä vaadi toimenpiteitä. Jos omavalvontalomaketta ei ole vielä palautettu, tulee se palauttaa muistutuskirjeessä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen suorittamasta omavalvonnasta löytyy TÄÄLTÄ.

Päivä paloasemalla 26.11.2016

Ma, 21/11/2016 - 07:56
21/11/2016 - 07:56

Päivä paloasemalla- tapahtumaa vietetään lauantaina 26.11.2016. Päivä avaa kansallisen paloturvallisuusviikon. Lisää tietoa saat osoitteesta: www.paloturvallisuusviikko.fi

Päivä paloasemalla -tapahtumat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella:

HYVINKÄÄ

klo 12-14 Hyvinkään VPK, Kalevankatu 10 B, 05830 HYVINKÄÄ

KERAVA

klo 10-14 Savion VPK, Koivikontie 35, 04260 KERAVA

MÄNTSÄLÄ

klo 10-14 Mäntsälän VPK, Mäntymäentie 2, 04600 MÄNTSÄLÄ

NURMIJÄRVI

klo 10-14 Klaukkalan Metsäkylän VPK, Palokunnankuja 18, 01810 LUHTAJOKI

klo 10-14 Nurmijärven Keskus VPK, Suntionkuja 2, 01900 NURMIJÄRVI

klo 10-14 Perttulan VPK, Uotilan koulutie 23, 01860 NURMIJÄRVI

PORNAINEN

klo 10-13 Halkian VPK, Pietalantie 11, 07190 HALKIA

klo 10-13 Pornaisten VPK, Välitie 2, 07170 PORNAINEN

TUUSULA

klo 10-14 Jokelan VPK, Opintie 5, 05400 JOKELA

VANTAA

klo 10-14 Asolan VPK, Kuusitie 5, 01400 VANTAA

klo 10-14 Rajakylän VPK, Maratontie 8, 01280 VANTAA

klo 10-14 Rekolan VPK, Sakarintie 10, 01400 VANTAA

klo 10-14 Sottungsby FBK rf., Tallkullavägen 1, 01200 VANDA

klo 10-14 Vaaralan VPK, Heporinne 3, Hakunilan kalliosuoja, 01200 VANTAA

klo 10-14 Vantaan VPK, Martinkyläntie 3, 01670 VANTAA

 

Tervetuloa tutustumaan!

 

Huijarit esiintyvät pelastuslaitoksen työntekijöinä

To, 20/10/2016 - 14:48
20/10/2016 - 14:48

Pelastuslaitoksen tietoon on tullut tapaus Länsi-Vantaalla, jossa iäkästä henkilöä on huijattu luovuttamaan arvo-omaisuutensa huijareille sillä verukkeella, että asunnossa on kaasuvuoto. Elokuussa vastaavanlaisia huijaustapauksia tapahtui Porvoossa, Sipoossa ja Hyvinkäällä. 

Tapauksissa vanhukselle on tullut puhelu, jossa soittaja kertoo olevansa pelastuslaitokselta. Soittaja on kertonut, että asunnossa epäillään olevan kaasuvuoto ja asunnolle tulee kaksi pelastuslaitoksen henkilöä tarkistamaan onko asunnossa kaasulukemat koholla. Henkilöt ovat saapuneet sovitusti vanhuksen luokse ja ovat pukeutuneet siten, että vanhukset ovat olettaneet kyseessä olevan pelastusviranomaisen. Asunnolle saapuneilla henkilöillä on ollut mittauslaitetta muistuttava laite mukanaan ja vanhukselle on kerrottu asunnossa olevan kaasulukemat koholla.

Vanhukselle on kerrottu, että hänet aiotaan evakuoida ja on pyydetty vanhusta keräämään arvo-omaisuutensa (korut, rahat, pankkikortit, pankkitunnukset ym.) mukaan. Vanhuksen vielä pakatessa tavaroitaan huijarit ovat pyytäneet vanhusta odottamaan asunnossaan, kunnes hänet haetaan. Huijarit ovat poistuneet asunnolta arvo-omaisuus mukanaan ja jättäneet vanhuksen asunnolle odottamaan evakuointia.

Ennen kuin päästää ketään asuntoonsa, on aina oikeus kysyä virkakorttia. Virkakortti löytyy jokaiselta virassa olevalta pelastusviranomaiselta ja se on kuvallinen. Kortista selviää henkilön edustama organisaatio, esim. 'Keski-Uudenmaan pelastuslaitos' ja virka-asema organisaation sisällä. Mikäli henkilöltä ei virkakorttia löydy, häntä ei ole pakko päästää asuntoon sisälle. Liitteenä on malli pelastusviranomaisen virkakortista. Myös pelastusviranomaisen työvaatteissa lukee hänen nimensä ja virka-asemansa. Lisäksi pelastuslaitoksen työntekijät liikkuvat aina paloautolla eivätkä koskaan siviiliautoilla. 

Jos tilanne vaikuttaa epäilyttävältä, voi soittaa pelastuslaitoksen asiakaspalvelunumeroon 09-8394 0000 ja tarkastaa onko kyseinen tilanne aito. Kiireellisissä tapauksissa pyydetään soittamaan hätänumeroon 112. 

Tapaukset ovat poliisilla tutkinnassa. Pyydämme kertomaan huijarien liikkumisesta iäkkäämmille läheisillenne, jotka eivät välttämättä asiaa lehdistä lue.

Lisätietoja: 

Tiedottaja Johanna Kauranen, 050 409 1619, johanna.kauranen@vantaa.fi

 

Pelastuslaitos harjoittelee Savion rautatietunnelissa 10.10.2016

To, 06/10/2016 - 09:28
06/10/2016 - 09:28

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos harjoittelee rautatietunnelissa tapahtuneen onnettomuuden pelastustoimintaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa Vuosaaren satamaradalla Savion rautatietunnelissa 10.10.2016 noin klo 9-13. 

Harjoitus ei vaikuta alueen liikenteeseen, mutta Keravalla sekä Vantaalla Savion rautatietunnelialueen tuntumassa voi olla pelastusajoneuvoja liikenteessä tai kadun varressa pysäköitynä. 

Harjoituksessa käytetään keinosavua, joka saattaa näkyä rautatietunnelialueen ulkopuolelle. Savu ei ole vaarallista eikä kansalaisten tarvitse olla siitä huolissaan. 

Harjoitukseen osallistuu Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen lisäksi Itä-Uudenmaan pelastuslaitos ja Liikennevirasto. Henkilöitä harjoitukseen osallistuu noin 35 ja ajoneuvoja seitsemän.

Lisätietoa harjoituksesta:

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos: palopäällikkö Sami Kanerva, p. 040 700 4406, sami.kanerva@ku-pelastus.fi

Liikennevirasto: projektipäällikkö Arto Muukkonen, p. 0295 34 3069, arto.muukkonen@liikennevirasto.fi

Haemme riskienhallintapäällikköä (viransijaisuus)

Ma, 03/10/2016 - 12:48
03/10/2016 - 12:48

Haemme riskienhallintapäällikön viransijaista, jonka tehtävänä on johtaa ja kehittää Turvallisuuspalvelut-tulosyksikön toimintaa. Turvallisuuspalvelut-yksikön vastuulla on mm. onnettomuuksien ennaltaehkäisy, turvallisuusviestintä, varautuminen ja väestönsuojelu, palotarkastustoiminta, suunnittelijoden ohjaus sekä kemikaalivalvonta. 

Hakuilmoitus löytyy Vantaan kaupungin rekrytointijärjestelmästä www.vantaarekry.fi työavaimella 7-96-16. Sähköiset hakemukset tulee toimittaa  14.10.2016  kello 16:00 mennessä. 

Lisätietoja antaa pelastusjohtaja Pekka Vänskä ja apulaispelastusjohtaja Jorma Alho, p. 09 8394 0000, etunimi.sukunimi@vantaa.fi

Haemme palopäällikköä sekä määräaikaista palopäälliköä

To, 22/09/2016 - 13:35
22/09/2016 - 13:35

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella on avoimena

1) Palopäällikön virka (työavain 7-90-16)

2) Määräaikainen palopäällikön virka (työavain 7-91-16)

Avoinna olevien virkojen hakuilmoitukset löytyvät Vantaan kaupungin rekrytointijärjestelmästä www.vantaarekry.fi, jonne myös sähköiset hakemukset tulee toimittaa 19.10.2016 klo 16 mennessä. 

Lisätietoja antaa pelastuspäällikkö Jyrki Landstedt, jyrki.landstedt@vantaa.fi, puh. (09) 839 40301.

Pientalojen omavalvonta käynnistyy vuonna 2016 valvottavien kiinteistöjen osalta syyskuussa

Ma, 19/09/2016 - 10:25
19/09/2016 - 10:25

Pelastuslaitoksen on alueellaan valvottava pelastuslain 2 ja 3 luvun säännösten noudattamista. Valvonnan suorittamiseksi pelastuslaitoksen on tehtävä palotarkastuksia ja muita valvontatehtävän edellyttämiä toimenpiteitä. (Pelastuslaki 379/2011 78 §). Näihin muihin toimenpiteisiin lukeutuu muun muassa pelastuslaitoksen valvontasuunnitelman mukainen omavalvonta. 

Omavalvonnan perusajatuksena on, että kiinteistön asukas tarkastaa pelastuslaitoksen toimittaman omavalvontalomakkeen ja paloturvallisuusoppaan avulla asuinympäristönsä sekä toimintatapojensa turvallisuutta. Täytetty omavalvontalomake on palautettava annettuun määräaikaan mennessä pelastusviranomaiselle.

Pientalojen omavalvonta käynnistyy vuoden 2016 osalta syyskuussa. Omavalvonnan kohteena ovat pientalot seuraavilla alueilla:

 • 01300 Vantaa (Tikkurila)
 • 01360 Vantaa (Koivukylä-Havukoski)
 • 01400 Vantaa (Rekola)
 • 01610 Vantaa (Kaivoksela)
 • 01650 Vantaa (Vapaala)
 • 01660 Vantaa (Varisto)
 • 04200 Kerava (Kerava Keskus)
 • 04420 Järvenpää (Kyrölä)

Omavalvontaan liittyvät lisätiedot löytyvät TÄÄLTÄ.

Pelastuslaitoksen yhteystiedot omavalvontaan liittyen löytyvät TÄÄLTÄ.

Information om egenkontroll finns HÄR.

Huomio kodin sähkölaitteiden johtoihin

Ti, 13/09/2016 - 14:26
13/09/2016 - 14:26

Suomessa syttyy vuosittain yli 1000 rakennuspaloa, joiden aiheuttajana on sähkö. Noudata aina sähkölaitteen mukana tulevia käyttö-, asennus-, turvallisuus- ja huolto-ohjeita. Älä koskaan käytä vioittuneita sähkölaitteita, vaan korjauta ne tai hanki uusi laite. Viallinen laite on aina sähköisku- tai paloriski.

Sähkölaitteiden liitosjohtojen sekä jatkojohtojen pitää olla ehjiä. Ne eivät saa joutua puristuksiin eikä niitä saa vaurioittaa mitenkään. Tarkkaile johtojen kuntoa: haurastuneet, murtuneet tai muuten vaurioituneet johdot pitää uusia. Johtojen vioittuneita vaippoja ei saa paikata teipillä tai eristysnauhalla, vaan johto on vaihdettava. Jos yksittäiset johtimet, liitinruuvit tai muut sähköiset osat näkyvät, on välitön korjaus tarpeen. 

Jatkojohto väliaikaisiin ratkaisuihin

Jatkojohtoja pitäisi käyttää vain väliaikaisiin ratkaisuihin. Jatkojohdot tulee ottaa pois käyttöpaikalta silloin, kun niitä ei tarvita. Jatkojohtoja on säilytettävä siten, että ne eivät houkuttele pieniä lapsia leikkimään niillä. Älä ketjuta jatkojohtoja, vaan käytä yhtä riittävän pitkää jatkojohtoa. Pysyvissä ratkaisuissa olisi hyvä kutsua sähkömies ja asennuttaa riittävästi pistorasioita.

Ota huomioon myös jatkojohdon kuormitettavuus. Suuritehoisille laitteille kuten erillisuunille ja pesukoneille asennetaan aina oma pistorasia ja oma sulake, ei jatkojohtoa. Muita suuritehoisia laitteita ei pitäisi laittaa kuin yksi kerrallaan jatkojohtoon. Useampipaikkaiseen jatkojohtoon voi laittaa vain pienikulutteisia laitteita kuten pöytälamppu ja printteri, tai ladata kännykkää ja tietokonetta. 

Sähköpalojen torjunta

Sähkölaitteen turvallisuuden perusta on käyttöohjeen noudattaminen laitetta käytettäessä. Sähkölaitetta ei kannata jättää toimimaan silloin, kun asukkaat eivät ole kotona. Kylmälaitteet ovat tästä poikkeus. Toimiva palovaroitin varoittaa yleensä ajoissa alkavasta sähköpalosta. Sähkötöiden lisäksi kodin laitteiden ja laitteistojen asennukset ja huollot kuuluvat lähes poikkeuksetta sähköalan ammattilaiselle.

Lisätietoja:

Tiedottaja Johanna Kauranen, johanna.kauranen@ku-pelastus.fi, p. 050 409 1619

Kodin sähköturvallisuusopas: http://www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/esitteet_ja_oppaat/Kodin_s...

 

Palokuntaan harrastamaan

Ma, 22/08/2016 - 11:19
22/08/2016 - 11:19

Vapaaehtoiset palokunnat eli VPK:t tarjoavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet tytöille, pojille, miehille ja naisille kymmenestä ikävuodesta ylöspäin. Erityisiä pääsyvaatimuksia liittymiselle ei ole, kiinnostus ja oikea asenne riittää pitkälle. Monipuolisuudessaan palokuntalaisuus voi olla koko perheen harrastus. Jäsenyys on kaikille ilmaista.

Nuoriso-osastot

Nuoriso-osasto on 10–16 -vuotiaiden nuorten osasto. Kerran viikossa pidettävissä harjoituksissa perehdytään palomies- ja ensiaputaitojen harjoittelemiseen. Nuoriso-osastossa nuori oppii toimimaan itsenäisesti, oikein ja turvallisesti erilaisissa tilanteissa. Kouluttajina toimivat hälytysosaston jäsenet. Oman toiminnan lisäksi nuoriso-osasto voi osallistua erilaisiin palokuntanuorten yhteisiin tapahtumiin, kuten tutustumisretkiin, kilpailuihin ja leireille. Palokunta vakuuttaa jäsenet ja antaa kaikille osastolaisille harjoitusvarustuksen, johon kuuluu kaksiosainen haalari, kypärä, jalkineet, käsineet sekä vyö.

Palokuntanuorten kasvaessa he voivat osallistua palokunnan hälytysosaston toimintaan. Monet siirtyvätkin täysikäisyyden saavutettuaan hälytysosastoon ja siten mukaan hälytystoimintaan. Monilla VPK:illa on nuoriso- ja hälytysosastojen lisäksi myös nais- ja veteraaniosastot. 

VPK toimii usein myös onnettomuuspaikalla

Keski-Uudenmaan alueella toimii yhteensä 30 pelastuslaitoksen kanssa sopimussuhteessa olevaa palokuntaa, eli sopimuspalokuntaa. Vapaaehtoiset palokunnat tekevät tiivistä yhteistätyötä pelastuslaitoksen kanssa ja ne ovat osa pelastustoimen hälytysjärjestelmää. Muun muassa Pornaisissa sopimuspalokunta toimii niin sanottuna ensilähdön palokuntana, eli se hälytetään onnettomuuspaikalle ensimmäisten joukossa. Tämä korostuu erityisesti harva-asutusalueella.

Palokuntaharrastuksen voit aloittaa ottamalla yhteyttä lähimpään vapaaehtoiseen palokuntaasi.

Usealla sopimuspalokunnalla on omat verkkosivunsa, joista löydät heidän yhteydenottokanavansa. 

Lisätietoja:

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokuntien nuoriso-osastot 

Tiedottaja Johanna Kauranen, johanna.kauranen@ku-pelastus.fi, p. 050 409 1619

 

 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos ja Stena Recycling yhteistyöhön

Ti, 09/08/2016 - 13:48
09/08/2016 - 13:48

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tulee harjoittelemaan satunnaisesti pitkin vuotta Stena Recycling Oy Vantaan toimipisteessä (osoitteessa Hakintie 2, 01380 Vantaa) lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10.00 – 16.00 välisenä aikana. 

Pelastuslaitos harjoittelee toimipisteen alueella tieliikennepelastamista. Tieliikennepelastamisen harjoituksiin kuuluu esimerkiksi pahoin rutistuneesta autosta puristuksiin jääneiden henkilöiden pelastamisen harjoittelua. Harjoituksiin saattaa osallistua useampi pelastuslaitoksen yksikkö, sekä paloautoja että ambulansseja. 

Harjoittelusta saattaa aiheutua pientä melua lähialueelle. Melua voi syntyä lähinnä käynnissä olevista paloautoista ja moottorikäyttöisistä työkaluista. Melu on kuitenkin vähäisempää kuin alueella normaalisti tapahtuva kierrätystoiminta.

Stena Recycling on varmistanut ympäristölupansa sallivan yhteistyön Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa alueellaan. Lupa yhteistyöhön on saatu myös Vantaan kaupungin ympäristötarkastajilta. Alustavan suunnitelman mukaan harjoitukset Hakintiellä alkavat loppukesästä 2016. 

Lisätiedot: 

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos/Tilannekeskus, puh: 09-8394 0000, tilannekeskus@ku-pelastus.fi, Teknikontie 4, 01530 Vantaa

Stena Recycling Oy, Juha Karttunen, Yksikönpäällikkö, puh: 010 7780 114, Hakintie 2, 01380 Vantaa

Juhannuksen turvallisuusvinkit

Ti, 21/06/2016 - 10:32
21/06/2016 - 10:32

Monien juhannusperinteisiin kuuluu ruuan grillaus ja juhannuskokon polttaminen. Muistathan varmistaa, ettei grillin lähellä ole mitään syttyvää. Sijoita grilli tukevalle, palamattomalle alustalle ja suojaan tuulelta. Älä jätä kuumaa grilliä ilman valvontaa. Huolehdi, että lapset ja lemmikit pysyvät riittävän kaukana kuumasta grillistä sekä sytytysnesteistä ja tulentekovälineistä.

Grillin viereen tulisi aina varata sammutuspeite. Rasvainen ruoka syttyy grillissä helposti palamaan ja liekit voivat levitä esim. lähellä oleviin kalusteisiin tai maastoon. Tuhkan ja hiilien jäähtyminen voi kestää toista vuorokautta. Kannellinen metalliastia on turvallinen säilytyspaikka tuhkalle. Liian aikaisin luontoon tai roskikseen kaadettu tuhka aiheuttaa vuosittain useita roskis- ja maastopaloja.

Nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen. Pelastuslain mukaan myös kertakäyttögrillit ovat avotulentekoa.

Juhannuskokkojen poltto

Pelastuslaitos suosittaa, ettei juhannuskokkoja polteta, sillä niistä on aina vaara levitä maastopalo.

Mikäli suosituksesta huolimatta aiot polttaa kokon, niin Ilmatieteenlaitoksen sivuilta voit tarkistaa voimassa olevat varoitukset. Rakenna kokko palamattomalle alustalle. Turvallisin paikka kokolle on kallio, hiekkaranta tai vedessä oleva lautta. Syttyvä kasvillisuus on poistettava sekä kokon alta että riittävän laajalta alueelta sen ympäriltä. Kastele kokon ympäristö huolellisesti. Tuulen suunta ja voimakkuus on huomioitava ennen kokon sytyttämistä. Varaudu sammuttamaan tuli ja hanki sammutusvälineitä riittävästi paikalle.

Sytytä turvallisesti. Muista, että bensiini ei sovellu sytytysaineeksi. Käytä esimerkiksi tuohta tai sytytysnestettä, sitäkin vain tarvittava määrä. Huolehdi juhannuskokon vartioinnista ja valvo myös ympäristöä koko palamisajan. Sammuta lopuksi palojätteet vedellä. Siivoa jäljet ja huolehdi palamisjätteiden käsittelystä. Muista, että juhannuskokon sytyttäjä on vastuussa mahdollisista vahingoista.

Mikäli kokkoa poltetaan yleisötapahtumassa, on tapahtumalle laadittava yleisötapahtuman pelastussuunnitelma.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos toivottaa kaikille turvallista juhannuksen aikaa!

Sivut