Ensihoidon toimintaohjeita koronatilateessa

Turvaamme kiireellisen pelastustoiminnan tehtävät kaikissa olosuhteissa.  Hätätilanteessa soita 112. Mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan, älä soita hätäkeskukseen.

Päivystysapu: 116 117
Numero on avoinna ympäri vuorokauden. Numerosta saa ohjeita oikeaan toimimiseen, jos ei voi odottaa terveysaseman aukeamista. Numerosta ohjataan oikeaan hoitopaikkaan ja annetaan ohjeita itsehoitoon.

Vantaan koronaneuvonta: 09 8395 0070
Puhelin on avoinna arkisin klo: 8–16 sekä la–su klo: 9–15. Sähköpostiiin korona@vantaa.fi voi laittaa kysymyksen, jos soittaminen ei jostain syystä onnistu. Vantaa-infot palvelevat myös poikkeustilanteessa sekä Tikkurilassa että Myyrmäessä.

Valtakunnallinen neuvontanumero: 0295 535 535
Puhelin on avoinna arkisin klo: 8–21 ja lauantaisin klo: 9–15. Palvelua saa mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi. Tekstiviestineuvonta on numerossa 050 902 0163. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät voi käyttää puhelinta esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia.

 Terveysasemat
Jos oireet ovat lieviä ja kotihoito riittää, pysy ensisijaisesti kotona. Älä mene terveysasemalle, jos epäilet koronavirustartuntaa. 

Suojautuminen ja suojaaminen pandemia-aikana ensihoidossa
Ensihoitohenkilökunta noudattaa terveydenhuollon toimijoina aseptisia toimintatapoja kaikkina aikoina ja kaikilla tehtävillä. COVID-19 pandemian aikana poikkeaviin ohjeistuksiin perustuva lisäsuojaus suojaa sekä ensihoitajaa, hoidettavaa potilasta että muita, tulevia potilaita. Ensihoidon toimintaohjeita koronatilateessa

 Potilaiden suojaaminen:

 • Terveydenhuollon toimipisteisiin kuljettaminen tapahtuu ensihoitajien kokonaisvaltaisen harkinnan jälkeen. Mikäli hoito, seuranta tai muu potilaan tilan vaatima toiminta on mahdollista järjestää kotona, pyritään siihen vahvasti.
 • Ensihoitohenkilöstö työskentelee vain täysin terveenä.
 • Ensihoito ei kuljeta potilaita pelkästään näytteenottoon. Näin kohtaamiset oireisten henkilöiden kanssa saadaan vähentymään.
 • Jokaisen hengitystieinfektiopotilaan kuljetuksen jälkeen suoritetaan asemalla varusteiden ja ambulanssin puhdistus.
 • Koronainfektioon sairastunutta potilasta hoitaneet ensihoitajat seuraavat tarkasti oireitaan ja jäävät pois välittömästi työtehtävistään, mikäli viitteitä sairastumisesta ilmenee.

 

 Toiminnot tartuntojen ehkäisemiseksi

 • Paloasemille ei oteta tällä hetkellä vierailijoita. Myöskään muut kuin aseman vuorossa oleva henkilökunta eivät käy vapaalla ollessaan asemilla. Ambulanssit eivät vieraile myöskään vuoron aikana muilla asemilla.
 • Ensihoitajat käyttävät toistaiseksi potilaskohtaamisissa perussuojauksena kirurgista suu-nenäsuojusta, hanskoja, sekä pitkähihaista työasua ja desinfioivat kädet toistuvasti.
 • Ensihoitaja soittaa potilaalle tai hätäilmoituksen tekijälle ennen kohteeseen saapumista, mikäli esitiedot antavat olettaa, että potilaalla on mahdollisesti hengitystieinfektio. Näin ollen tehtävän ja potilaan hoitamista saadaan suunniteltua jo ennen kohteeseen menoa.
 • Muutoin vastassa olevalta oppaalta tai viimeistään potilaalta kysytään viitteet mahdollisesta hengitystieinfektiosta. Opas voi viedä potilaalle valmiiksi kirurgisen suu-nenäsuojuksen.
 • Hengitystieinfektiopotilaan hoidossa noudatetaan tilannekohtaisesti osittain poikkeavaa toimintamallia:
 • Lähtökohtaisesti potilasta haastattelee, tutkii ja hoitaa vain yksi ensihoitaja
 • Tiedossa olevaa koronainfektiopotilasta hoidettaessa ensihoitajalla on venttiilikasvosuojain kasvoillaan. Lisäksi potilaan eristystoimenpiteet alkavat jo ensihoidon aikana.
 • Tietyissä hengityksen hoitoon liittyvissä toimenpiteissä ensihoitajat käyttävät myös silmäsuojia.
 • Potilaalle laitetaan heti kirurginen suu-nenäsuojus ja happisaturaation mittaamisen jälkeen ensihoidon suojahanskat (ensisijaisesti potilas tai omainen itse laittaa).
 • Potilaan tutkimus ja hoito tehdään mahdollisimman valmiiksi ennen siirtoa ambulanssiin
 • Mikäli potilaan seuranta tai hoito ei välttämättä edellytä ensihoitajan läsnäoloa hoitotilassa, voi potilas olla hoitotilassa yksin.