HEMS-pelastaja ampumasektorissa

HEMS-pelastaja Markku Julin työskenteli Jokelan ja Hyvinkään ampumistapausten aikaan. "Työaikana on tehtävä mitä pitää ja myöhemmin pohditaan sitten, että puristelevatko asiat liikaa", Julin sanoo. 

FinnHEMS 10:n ja sitä edeltäneen Medi-Helin lentoavaustajat on aina miehitetty Vantaan - ja Keski-Uudenmaan peastuslaitokselta.

7.11. 2007 Tuusulan Jokelassa lukion opiskelija hyökkäsi koulurakennukseen ja alkoi ammuskella oppilaita ja henkilökuntaa sattumanvaraisesti. Hätäkeskus hälytti apua Jokelaan kello 11:43. 

Medi-Heli lähti tehtävälle autolla. Lentoavustaja Markku Julinin mukaan jo ajomatkalla tiedettiin, että kohteessa ammutaan ja että paikalla on ainakin kaksi haavoittunutta.
Auttajat pysähtyivät koulun tuntumaan odottamaan kunnes poliisi antoi luvan saapua tapahtuma-alueelle. Paikalle tullut bussi otti kyytiinsä koululta pakenevaa väkeä ja kuljetti heidät evakuointipisteisiin.
"Kului noin tunti ennen kuin pääsimme hommiin. Sitten tuli käsky mennä koulun sisään toteamaan vainajat. Menimme sisään poliisisaattueessa, edessämme ja takanamme olivat rynnäkkökiväärein varustetut poliisit. Vainajat olivat koulun kellarissa, periaatteessa yhdellä käytävällä. Siinä tuli rauhallinen mutta epäuskoinen ja epänormaali tunne. Laitoimme defibrillaattorin lätkät kiinni potilaisiin ja totesimme heidät vainajiksi. Työaikana on tehtävä mitä pitää ja myöhemmin pohditaan sitten, että puristelevatko asiat liikaa", Markku Julin kertoo.
Ammuskelussa sai surmansa yhteensä yhdeksän henkilöä mukaan luettuna ampuja itse. 12 ihmistä loukkaantui lievästi: yksi luodista ja loput lasinsiruista.


Markku Julin oli töissä myös Hyvinkään ampumistapauksen aikaan 26.5.2012. Lääkärikopterin nimi oli muuttunut FinnHEMS 10:ksi ja Julinia oli ryhdytty tituleeraamaan HEMS-pelastajaksi.

Hyvinkään keskustassa liikerakennuksen katolle kiivennyt henkilö alkoi ampua ravintoloiden terasseilla olevia ihmisiä. Hätäkeskus hälytti apua paikalle hieman ennen kahta yöllä. Ampuja haavoitti vakavasti myös paikalle tullutta poliisia.
"Matkalla kuuntelimme tilannetta radiosta ja päätimme, että emme lennä keskustan alueelle, ettei ampuja ala tulittaa kopteria. Menimme laskuun paloaseman pihalle", Julin kertoo.


Kun FinnHEMS 10 pääsi kohteeseen, oli ampuja paennut, poliisi eristänyt paikan ja vakavasti loukkaantunutta poliisia kuljetettiin kohti sairaalaa. Julin oli hoitamassa kahta potilasta. Hoitaminen tapahtui ampumasektorilla, missä poliisit suojasivat hoitotyötä.
"Se oli urani raskain työvuoro, ampumatapauksen lisäksi meidät hälytettiin 20 kertaa, eikä pe- ruutettuja tehtäviä ollut montaa. Lepoaika jäi vähiin ja aktiivityötunnit täyttyivät. Meillä työaikaa seurataan siten, että lepoaikaa on työvuoron aikana oltava riittävästi. Jos lepoaika ei täyty, on lope- tettava työt ennen varsinaisen työajan päättymistä. Jouduin soittamaan työkaverille aamuviideltä, että tulee päästämään minut pois töistä", Julin kertoo.

Lääkärihelikopteri Medi-Heli aloitti Malmin lentokentällä 1992. Aluksi kaksi lentäjää ja lääkäri miehittivät sen. Vuotta myöhemmin toinen lentäjä korvattiin lentoavustajalla ja Medi-Helin tukikohta muutti Helsinki-Vantaan lentokentälle. Ensimmäiset lentoavustajat koulutettiin Vantaan pelastuslaitoksen palomiehistä ja sairaankuljettajista.

Tukiyhdistyksen pyörittämän Medi-Helin toimintaa varjosti rahoitus. Toiminta keskeytyi pari kertaa, kun rahoitusta ei ollut mutta uhka keskeytyksestä leijui useammin.

Vuonna 2011 lääkärihelikopteritoimintaa ryhdyttiin pyörittämään julkisin varoin. Lääkäriyksikkö nimettiin FinnHEMS 10:ksi, lentoavustajat siirtyivät HEMS-hallinnointiyksikön HEMS-pelastajiksi ja Medi-Heli lopetti toimintansa.

Pelastustoimen alueuudistuksessa (2004) HEMS-pelastajien isäntä oli nimetty Keski-Uudenmaan pelastuslaitokseksi, josta he saivat tehtävää varten virkavapaata.Teksti Marko Partanen