Väestönsuojat

Väestönsuojaan suojaudutaan tyypillisesti vain poikkeusoloissa. Suojautuminen tulee kyseeseen alueilla, joilla on vaarana loukkaantua esimerkiksi pommitusten seurauksena. Väestönsuoja antaa suojan mm. radioaktiiviselta säteilyltä, myrkyllisiltä aineilta, rakennus sortumilta ja asevaikutuksilta.

Väestönsuojan on mahdollistettava suojattavien riittävän pitkä oleskelu suojassa. Ennakolta on varauduttava siihen, että jatkuva suojassa oloaika on 2-3 vrk ja kokonaissuojautumisaika on 10-14 vrk. Suojassa on siedettävät, mutta ei välttämättä mitenkään mukavat olosuhteet.

Väestönsuojaa voidaan normaalioloissa käyttää muuhunkin rakennusluvan mukaiseen tarkoitukseen, esimerkiksi varastotilana. Se on kuitenkin voitava kunnostaa väestönsuojakäyttöön soveltuvaksi 72 tunnissa. Väestönsuojeluvälineet ja –laitteet on voitava ottaa käyttöön saman ajan kuluessa.

Jokaiselle väestönsuojalle suositellaan nimettäväksi suojanhoitaja ja hänelle varahenkilö/ apulainen. Heidän tehtävänsä on pitää suoja jatkuvasti kunnossa ja tarvittaessa johtaa suojan käyttökuntoon laitto. Molemmat on syytä kouluttaa tehtäviinsä. Koulutusta Keski-Uudenmaan pelastustoimialueella antaa Uudenmaan Pelastusliitto. Katso kurssitarjonta TÄSTÄ.

Keski-Uudenmaan pelastustoimialueella ei ole yleisiä väestönsuojia. Suojautuminen tapahtuu taloyhtiöiden, yritysten, laitosten ja muiden rakennusten väestönsuojiin. Mikäli esimerkiksi taloyhtiöllä ei ole omaa väestönsuojaa, pyrkii pelastusviranomainen osoittamaan suojapaikan tilanteen niin vaatiessa.

Siirtyminen väestönsuojiin tapahtuu aina viranomaisen kehotuksesta (kts. väestön varoittaminen). Esimerkiksi normaalioloissa tapahtuva ydinvoimalaonnettomuus ei Keski-Uudenmaan pelastustoimialueella edellytä väestönsuojaan suojautumista, vaan sisälle suojautuminen riittää.

Väestönsuojaan tarvittavasta materiaalista löydät tietoa TÄÄLTÄ.